Per un Nadal més conscient: com educar en el consum responsable?

El consum responsable és una actitud.

En aquest post us vull convidar a reflexionar. Reflexionar sobre la importància de transmetre valors de sostenibilitat i responsabilitat, valors de solidaritat i generositat als nostres fill(e)s.

S’acosta Nadal: llums, aparadors decorats,  ens bombardegen campanyes publicitàries agressives, i el consum es dispara. Els més vulnerables a tot això sempre són els nens i nenes. Sembla que sense gastar, les festes no es puguin gaudir de la mateixa manera.

És això el Nadal? Jo no vull que els meus fills creixin amb la convicció que sense consumir el Nadal no té sentit. Vull que sàpiguen que el Nadal és sobretot, celebrar amb les persones que estimem, amb la família, i també és una festa amb cert esperit d’humilitat i solidaritat. Però com ho podem transmetre? Evitar consumir en aquestes dates és pràcticament impossible, però crec que es pot aconseguir fer-ho d’una manera més raonable i assenyada. 

Consells per educar i consumir de forma responsable aquest Nadal

 • Evita l’excès de regals i valora el que ja teniu.
 • Estableix uns criteris clars sobre què heu de consumir dins l’àmbit familiar. D’aquesta manera  podràs dir que no a allò que no és adequat pels teus fills, tenint en compte la seva edat, preferències i les seves necessitats reals.

Comprar d’una manera responsable implica parar-nos a pensar sobre la necessitat o no dels productes que anem a adquirir. Elaboren una llista des de la reflexió de les nostres necessitats i gustos, aíxí tindrem menys possibilitats de caure en el consum compulsiu

 • Evita consumir de forma mecànica, és a dir, comprar allò que els teus fills/es demanen seguint la moda, el què fan els seus amics o el que marquen els mitjans de comunicació (sí, és difícil anar contra corrent, ho sé…)
 • Pensa en el conjunt de la família a l’hora de comprar els regals. Pots optar per fer regals compartits, per gaudir en família! Així afavoreixes els vincles i la comunicació entre vosaltres. Bona idea oi?
 • Sempre que puguis, compra en botigues/empreses responsables (comer sostenible i comer just), fixa’t en com estan fets els productes: aprop de casa, respectant el medi ambient, les condiciones de treball, etc. Per exemple, les joguines de Jugaia, són joguines responsables, les coneixeu?
 • Orienta als teus fills perquè sàpiguen escollir amb criteris responsables, i transmet els criteris adequats, intentant així  fer-los menys vulnerables a la pressió de la publicitat. Això requereix temps, podeu anar començant si els vostres fills són petits, encara que no us entenguin massa, però així creixeran acostumats a certs valors.
 • Opta també fomentar els regals no materials: coses fetes per un mateix, activists junts (entrades per anar al teatre o a un concert, per exemple), temps en família.

 • Intenta no comprar compulsivament, perquè això porta a acumular i llençar. Mesura quants regals vols fer i tria bé. Transmet aquests criteris als avis i tiets, i família més propera. És important valorar els objectes i cuidar-los, per mantenir-los en el temps.
 • Recorda als teus fills que hi ha molts nens que no rebran regals, o que no tenen les mateixes oportunitats que ells. Nadal és una bona ocasió per donar regals a ONG’s, fer activitats solidàries, mercats benèfics, apadrinar un nen, etc.

No oblidem que nosaltres som el millor exemple i el seu mirall, aprenen més de les nostres accions que no pas del què els hi diem, per tant, siguem nosaltres un model de consumidor responsable per Nadal i tot l’any!

COMPARTEIX-LO | COMPÁRTELOTweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

3 pensaments a “Per un Nadal més conscient: com educar en el consum responsable?

 1. Gemma

  bones!! aquest any posarem en pràctica els 4 regals que tot nen hauria de tenir.
  – Un conte
  – Una peça de roba, calçat o complement
  – Un cosa que necessiti (alguna cosa pel cole, x exemple)
  – Una cosa que desitji molt (aquí triarem una activitat en familia)

  això és el que voldria per les meves filles, però desprès com que tens més de 4 familiars i fan el que volen, ni t’escolten, ni t’entenen, van a la seva “bola”. És veritat el que dius, és difícil anar a contra corrent. Em passa amb les mares dels companys del cole. Aquest any, pels cumples de les nenes (ho van celebrar juntes), vam demanar alguna manualitat, tarjeta, felicitació feta pels nens, NO regal. Les mares no entenien res i en va haber una que em va dir que volia “acabar” amb la celebració dels cumples…. o sigui, frustació total!!! però seguirem intentant inculcar aquests valors
  Moltes gràcies per llegir-me

  Respon
 2. Clara

  Totalment d’acord amb aquestes pautes!
  Tinc 3 fills de 9, 5 i 3 i tenim 4 cases d’avis (pares i sogres separats) Cada any ho lluito, però aquest any ho he aconseguit més o menys…a cada casa dels avis els Reis deixaran 1 regal compartit, és dificil, sobretot que agradi per igual a la gran i a la petita, el més beneficiat serà el del mig 🙂 però buscant, pensant, remenant la xarxa, trobes moltes joguines col·laboratives i transversals en edat.
  Aquest any no tenim cap catàleg de joguines, quan els veig a la bústia els requiso…!
  I ho estem treballant amb ells, és difícil combinar la seva il·lusió amb la mesura i austeritat, però es pot aconseguir i és un valor important per inculcar-los.
  M’has recordat una cosa que penso cada any… recomptar tot el que tenen (sempre massa) i decidir quines podem donar. Aquest cap de setmana que estem amb -itis diverses serà un bon moment per fer-ho…!
  Gràcies pel post!
  @clararosa (instagram)

  Respon
  1. small and nice Autor de l'entrada

   Gràcies a tu pel comentari! Crec que em portes avantatge en això del consum responsable ? Està molt bé compartir opinions i experiències. Bones festes!

   Respon

Vols comentar alguna cosa? | Quieres decirme algo?