“Vet aquí dues vegades”, una segona oportunitat als contes de sempre | “Érase dos veces”, una segunda oportunidad a los cuentos de siempre

Quan tens fills i comences a explicar els contes clàssics, te’n adones de coses que mai havies parat atenció i que et “grinyolen” una mica, oi? Coses com per exemple la violència que hi ha implícita en moltes històries, la desigualtat o el culte a la bellesa. El que jo he fet, a vegades, ha estat obviar segons quins successos, maquillar una mica la història.

Quins missatges i valors transmeten alguns d’aquests contes?

A les nenes se’ls dóna a entendre que la bellesa és imprescindible a la vida, que les dones sempre han d’esperar un home que les salvi, que han de ser submises i acceptar el seu destí, que l’amor romàntic les salvarà o que cal portar sabates de taló per agradar als homes.

I pel que fa als nens, particularment, no m’agrada que els meus fills aprenguin que les noies són dèbils, que se les ha de protegir o que la bellesa és una qualitat imprescindible. A més, els contes clàssics, si us hi fixeu, normalitzen la violència, en forma de llops dolents, caçadors que obren budells o madrastres que volen matar per enveja.

Per aquest motiu, quan vaig descobrir la col·lecció de contes “Vet aquí dues vegades” em va encantar! En Pablo i la Belén, pares d’una nena i un nen i dissenyadors de professió, han creat gràcies al crowfunding, una sèrie de contes on els personatges com la Caputxeta vermella o la Ventafocs prenen les regnes de la seva pròpia vida, mantenint l’essència de la història, la màgia i la fantasia, però prescindint de violència, desigualtat, etc. I són uns contes xulíssims, preciosos i co-educatius!

“Vet aquí dues vegades”, reinterpreta els contes clàssics, mantenint-ne la seva essència i màgia.

Captura de pantalla 2016-01-25 a les 9.11.33 Captura de pantalla 2016-01-25 a les 9.11.14 Captura de pantalla 2016-01-25 a les 9.11.01  Captura de pantalla 2016-01-25 a les 9.10.29los 3 cerditos cat

Aquests contes treballen en dues vies fonamentals: el sexisme i la violència. Respecte a la primera, capgiren els models de dona. Les seves protagonistes són dones valentes, decidides i lliures, que qüestionen allò establert. En aquest sentit, per exemple, salven la figura de les bruixes, i els hi tornen la seva essència de dones sàbies (allò que els hi van prendre fa segles). Pel que fa a la segona, eviten que s’assumeixi la violència com a quelcom quotidià.

I les il·lustracions? Estan molt cuidades, ja que han mirat com representen les dones: no tenen cossos impossibles, cintures fines ni talles 36. No són guapes ni lletges, són simplement elles mateixes.

cenicienta cat blancanieves cat

Per últim, aquests contes també volen desterrar l’obediència com a valor absolut en els nens i nenes: que facin les coses per responsabilitat, no per por a un càstig o per obtenir una recompensa. A més, és important que aprenguin a qüestionar-se les coses, oi?

Un altra aspecte que m’ha agradat és que aposten per la normalització de temes com la lactància, el collit, el porteig, etc. així, a la Bella Dorment apareix una escena on la Reia li dóna el pit, els tres porquets dormen junts amb els seus pares, en Pinotxo és portejat sent grandet, i la sireneta mostra els seus pits sense petxines. No és hora de canviar? Per què trobem normal veure un anunci on una model ensenya un escot prominent i ens escandalitzem si veiem un pit lactant? Per què trobem normal que surtin biberons als contes i se´ns fa extrany veure-hi reflectida la lactància materna?

Captura de pantalla 2016-01-24 a les 18.08.47  Captura de pantalla 2016-01-24 a les 18.08.38  Captura de pantalla 2016-01-24 a les 18.07.49  Captura de pantalla 2016-01-24 a les 18.10.53

Com a pares i mares podem fer moltíssimes coses en el nostre dia a dia per fomentar la igualtat i la no-violència.

Com afirmen els creadors d’aquests contes,  jo també penso que els pares i mares podem començar a construir el canvi cap a la igualtat entre nens i nens a casa, durant la infància. Ells seran els homes i les dones del futur. És preocupant adonar-se com certes actituds violentes i sexistes estan normalitzades a la nostra societat, donant per fet que “són així”: joguines per nens o per nenes, roba rosa o blava, relacionar les nenes amb comportaments més cuidats i als nens amb la lluita i la força…

On es poden trobar aquests contes?

Els hi podeu demanar directament als seus creadors, la Belen i el Pablo, a l’adreça de correu electrònic erasedosveces@cuatrotuercas.com. Podeu donar un cop d’ull als preus a http://cuentoserasedosveces.blogspot.com.es. Estan disponibles en castellà, català, gallec i euskera.

bella y bestia catpinocho cat

Sorteig d’un conte “Érase dos veces Los tres cerditos”!

portada los 3 cerditos

Si us han agradat aquests contes “alternatius” esteu de sort, perquè en sortejo un! Voleu participar?  Només heu de posar m’agrada a la meva pàgina de Facebook, deixar un comentari al post i compartir-lo al vostre perfil! Teniu temps fins divendres 12 de febrer a les 22h (el guanyador sortira escollit automàticament a través del web Sortea2).

Nosaltres ja tenim el nostre i ens ha sorprès i agradat a parts iguals!

érase dos veces


Cuando tienes hijos y empiezas a explicar los cuentos clásicos, te das cuenta de cosas que nunca habías prestado atención y que te “chirrían” un poco, ¿verdad? Cosas como por ejemplo la violencia que hay implícita en muchas historias, la desigualdad o el culto a la belleza. Lo que yo he hecho, a veces, ha sido obviar según qué sucesos, maquillar un poco la historia.

¿Qué mensajes y valores transmiten algunos de estos cuentos?

A las niñas se les da a entender que la belleza es imprescindible en la vida, que las mujeres siempre tienen que esperar un hombre que las salve, que deben ser sumisas y aceptar su destino, que el amor romántico las salvará o que hay que llevar zapatos de tacón para agradar a los hombres.

Y en cuanto a los niños, particularmente, no me gusta que mis hijos aprendan que las chicas son débiles, que se las debe proteger o que la belleza es una cualidad imprescindible. Además, los cuentos clásicos, si os fijáis, normalizan la violencia, en forma de lobos malos, cazadores que abren tripas o madrastras que quieren matar por envidia.

Por este motivo, cuando descubrí la colección de cuentos “Érase dos veces” me encantó! Pablo y Belén, padres de una niña y un niño y diseñadores de profesión, han creado gracias al crowfunding, una serie de cuentos donde los personajes como Caperucita roja o Cenicienta toman las riendas de su propia vida, manteniendo la esencia de la historia, la magia y la fantasía, pero prescindiendo de violencia, desigualdad, etc. Y son unos cuentos chulísimos, preciosos y co-educativos!

“Érase dos veces”, reinterpreta los cuentos clásicos, manteniendo su esencia y magia.

Estos cuentos trabajan en dos vías fundamentales: el sexismo y la violencia. Respecto a la primera, cambian los modelos de mujer. Sus protagonistas son mujeres valientes, decididas y libres, que cuestionan lo establecido. En este sentido, por ejemplo, salvan la figura de las brujas, y los vuelven su esencia de mujeres sabias (lo que les tomaron hace siglos). En cuanto a la segunda, evitan que se asuma la violencia como algo cotidiano.

Y las ilustraciones? Están muy cuidadas, ya que han mirado como representan las mujeres: no tienen cuerpos imposibles, cinturas finas ni tallas 36. No son guapas ni feas, son simplemente ellas mismas.

Por último, estos cuentos también quieren desterrar la obediencia como valor absoluto en los niños y niñas: que hagan las cosas por responsabilidad, no por miedo a un castigo o para obtener una recompensa. Además, es importante que aprendan a cuestionarse las cosas, ¿verdad?

Otro aspecto que me ha gustado es que apuestan por la normalización de temas como la lactancia, el cosechado, el porteo, etc. así, a la Bella Durmiente aparece una escena donde la Reía le da el pecho, los tres cerditos duermen juntos con sus padres, Pinocho es Portear siendo mayorcito, y la sirenita muestra sus pechos sin conchas. No es hora de cambiar? ¿Por qué encontramos normal ver un anuncio donde una modelo enseña un escote prominente y nos escandalizamos si vemos un pecho lactante? ¿Por qué encontramos normal que salgan biberones a los cuentos y se nos hace extraño ver reflejada la lactancia materna?

Como padres y madres podemos hacer muchísimas cosas en nuestro día a día para fomentar la igualdad y la no violencia.

Como afirman los creadores de estos cuentos, yo también pienso que los padres y madres podemos empezar a construir el cambio hacia la igualdad entre niños y niñas en casa, durante la infancia. Ellos serán los hombres y las mujeres del futuro. Es preocupante darse cuenta como ciertas actitudes violentas y sexistas están normalizadas en nuestra sociedad, dando por hecho que “son así”: juguetes para niños o para niñas, ropa rosa o azul, relacionar las niñas con comportamientos más cuidados y los niños con la lucha y la fuerza …

¿Donde se pueden encontrar estos cuentos?

Se pueden pedir directamente a sus creadores, Belen y Pablo, a la dirección de correo electrónico erasedosveces@cuatrotuercas.com. Podéis echar un vistazo a los precios caqui http://cuentoserasedosveces.blogspot.com.es. Están disponibles en castellano, catalán, gallego y euskera.

Sorteo de un cuento “Érase dos veces Los tres cerditos”!

Si os han gustado estos cuentos “alternativos” estáis de suerte, porque sorteo uno! Para participar sólo tenéis que poner ‘Me gusta’ en mi página de Facebook, dejar un comentario en el post y compartirlo en vuestro perfil! Tenéis tiempo hasta el viernes 12 de febrero a las 22h (el ganador saldrá elegido automáticamente a través de la web Sortea2).

Nosotros ya tenemos nuestro y nos ha sorprendido y gustado a partes iguales!

COMPARTEIX-LO | COMPÁRTELOTweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

4 pensaments a ““Vet aquí dues vegades”, una segona oportunitat als contes de sempre | “Érase dos veces”, una segunda oportunidad a los cuentos de siempre

Vols comentar alguna cosa? | Quieres decirme algo?