De l’úter als braços: porteig en fular | Porteo en fular

porteo en fularJa fa un parell d’anys que vaig parlar en un post dels beneficis i el plaer de portejar els nostres bebès, en quant la meva experiència amb en Roger. Ara, amb l’Adrià he portejat des del minut zero, ho tenia claríssim i a més en tenia moltes ganes. He utilitzat el cotxet en 4 o 5 ocasions (i totes amb poc èxit, cosa que m´ha estressat força) i com veieu a les fotos que comparteixo a les xarxes, vaig amb el fular a tot arreu! 

Els avantatges de portejar els bebès són moltíssims, normalment destaquem que és molt pràctic perquè ens deixa les mans lliures per fer coses però, tot i que és el més evident, el benefici principal és un altre: que satisfà una de les necessitats més bàsiques dels nostres fills, la de ser portats en braços.

Els bebès humans neixen molt immadurs, tant des del punt de vista físic com neurològic. Neixen després de 9 mesos de gestació però realment serien necessaris alguns mesos més, per això es parla de la “gestació exterior” o “exterogestació”, que és aquell període en que els bebés necessiten ser aprop del cos de la mare, en contacte continu, per a que es desenvolupin a nivell físic, emocional i psicològic. Es parla d’un mínim de 9 mesos, quan normalment els bebés comencen a gatejar o desplaçar-se de forma autònoma, tot i que alguns antropòlegs parlen de 18 mesos o 2 o 3 anys.

El cert és que comprem llitets, cotxets, xumets, i una gran quantitat de coses que pensem que són “imprescindibles” i el que fan és desplaçar, o substituir, el que realment és imprescindible i instintiu, que queda en un segon plà: el contacte amb la mare.

I és que els bebès, instintivament, viuen la falta de moviment com si els abandonéssim, el contacte els dóna seguretat. Després de 9 mesos dins nostre, nosaltres som el seu hàbitat natural, els seus reflexes corporals els porten a agafar-se a nosaltres (a la roba, als cabells…), perquè el seu lloc és sobre nosaltres. Encara que estem a un metre de distància, ells senten que estan en perill, no poden sobreviure sols.

Però vivim en un món que no permet perdre el ritme, tens un fill i la vida continua, com ens ho fem?

Els bebés neixen amb el xip d’estar aprop teu, de sentir el teu cor i la teva calor, alimentar-se de tu; la millor manera d’integrar les necessitats bàsiques/primàries del bebé al nostre ritme de vida és portant-lo amb nosaltres: portejant.

porteo en fular

El portabebés que millor s’adapta a la fisiologia del nadó és el fular.

Moltes mares em pregunteu si no és difícil de posar, i de veritat que no ho és, només és agafar-li el “truquillo”! N’hi ha de diferents marques, llargades, dissenys, colors etc. al vostre gust. Per començar el porteig amb un recent nascut jo recomanaria el fular elàstic, perquè és com una segona pell i super còmode.

Com em poso el fular?
Quins avantatges/beneficis trobareu al portejar?

 • El contacte permanent els aporta seguretat
 • Els bebés ploren menys: al sentir-se més tranquil, segur i protegit en els braços de la mare o pare el nadó sent menys estrès davant estímuls de l’exterior com sorolls, persones desconegudes o qualsevol situació que el posi nerviós.
 • Podràs pujar escales, entrar a qualsevol lloc, anar per totes les voreres, etc. Et deixa les mans lliures, i si has d’atendre al germà gran es fa imprescindible! O si teniu mascota com jo, va genial també.
 • Facilita la lactància materna
 • Afavoreix el vincle afectiu:  la proximitat amb el teu nadó contribueix a millorar el vincle afectiu entre vosaltres. Estàs més pendent de les seves senyals, de les seves necessitats … En definitiva, estareu més connectats. Portar el bebè en braços no és malcriar-lo, tampoc cal tenir por de que s’acostumi, ni creure que perquè l’has agafat molt els primers dies voldrà estar sempre en braços. Quan sigui capaç de gatejar i caminar tindrà molta curiositat per conèixer el món que l’envolta i es convertirà en un petit explorador. Tot i  que seguirà necessitant la teva contenció i la teva calor i li encantarà que el portis en un portabebè de tant en tant, ja no serà tan dependent dels teus braços. I el vincle afectiu sòlid que heu establert durant els primers mesos de vida serà una base fonamental per al seu desenvolupament emocional.
 • Alleuja els còlics del lactant
 • Disminueix el refluxe
 • Dormen millor
 • Millora el desenvolupament cerebral: tenir al teu bebé ben aprop, parlar-li, acariciar-lo, interactuar, somriure, és l’aliment que nodreix el seu cervell immadur
 • Promou el desenvolupament físic: la postura natural del nadó és amb l’esquena arquejada en forma de C, com es trobava dins de l’úter. Tant en braços com en un portabebè ergonòmic es respecta aquesta forma natural, amb els genolls per sobre del culet i les cames en la posició de granota tan característica.A més, disminueix el risc de plagiocefàlia (aplanament del cap per mala postura) molt freqüent en els nens que estan molt de temps estirats.

Poseu un fular a la vostra maternitat, us ho recomano 😉

El bebè tindrà tot el que necessita

porteig en fular elàstic

Captura de pantalla 2016-01-12 a les 12.34.51


Ya hace un par de años que hablé en un post de los beneficios y el placer de portear nuestros bebés, en cuanto mi experiencia con Roger. Ahora, con Adrià he porteado desde el minuto cero, lo tenía clarísimo y además tenía muchas ganas. He utilizado el cochecito en 4 o 5 ocasiones (y todas con poco éxito, lo que me ha estresado mucho) y como veis en las fotos que comparto en las redes, voy con el fular a todas partes!

Las ventajas de portear los bebés son muchísimas, siempre destacamos que es muy práctico porque nos deja las manos libres para hacer cosas pero, aunque es lo más evidente, el beneficio principal es otro: que satisface una de las necesidades más básicas de nuestros hijos, la de ser llevados en brazos.

Los bebés humanos nacen muy inmaduros, tanto desde el punto de vista físico como neurológico. Nacen después de 9 meses de gestación pero realmente serían necesarios algunos meses más, por eso se habla de la “gestación exterior” o “exterogestació”, que es aquel periodo en que los bebés necesitan estar cerca del cuerpo de la madre, en contacto continuo , para que se desarrollen a nivel físico, emocional y psicológico. Se habla de un mínimo de 9 meses, cuando normalmente los bebés comienzan a gatear o desplazarse de forma autónoma, aunque algunos antropólogos hablan de 18 meses o 2 o 3 años.

Lo cierto es que compramos camitas, cochecitos, chupetes, y una gran cantidad de cosas que pensamos que son “imprescindibles” y lo que hacen es desplazar, o sustituir, lo que realmente es imprescindible e instintivo, que queda en un segundo plano: el contacto con la madre.

Y es que los bebés, instintivamente, viven la falta de movimiento como si los abandonáramos, el contacto les da seguridad. Después de 9 meses dentro de nosotros, nosotros somos su hábitat natural, sus reflejos corporales son agarrarse a nosotros (por la ropa, el pelo …), porque su sitio es encima nuestro. Aunque estemos a un metro de distancia, ellos sienten que están en peligro, no pueden sobrevivir solos.

Pero vivimos en un mundo que no permite perder el ritmo, tienes un hijo y la vida continúa, como lo hacemos?

Los bebés nacen con el chip de estar cerca de ti, de sentir tu corazón y tu calor, alimentarse de ti; la mejor manera de integrar las necesidades básicas / primarias del bebé a nuestro ritmo de vida es llevándolo con nosotros: Portear.

El portabebés que mejor se adapta a la fisiología del bebé es el fular.

Muchas madres me pregunte si no es difícil de poner, y de verdad que no lo es, sólo es cogerle el “truquillo”! Las hay de diferentes marcas, longitudes, diseños, colores etc. a su discreción. Para empezar el porteo con un recién nacido yo recomendaría el fular elástico, porque es como una segunda piel y super cómodo.

Como me pongo el fular? VÍDEO

¿Qué ventajas tiene portear?

 • El contacto permanente les aporta seguridad
 • Los bebés lloran menos: hay investigaciones que demuestran que los bebés que son criados / llevados en brazos lloran entre un 40 y 50 por ciento menos durante los primeros meses de vida, y que más de la mitad llora menos en las horas finales del día . Al sentirse más tranquilo, seguro y protegido en los brazos de la madre o padre el bebé siente menos estrés ante estímulos del exterior como ruidos, personas desconocidas o cualquier situación que lo ponga nervioso.
  Podrás subir escaleras, entrar en cualquier lugar, ir por todas las aceras, etc. Te deja las manos libres, y si tienes que atender al hermano mayor se hace imprescindible! O si tiene mascota como yo, va genial también.
 • Facilita la lactancia materna
 • Favorece el vínculo afectivo: la proximidad con tu bebé contribuye a mejorar el vínculo afectivo entre vosotros. Estás más pendiente de sus señales, de sus necesidades … En definitiva, estar más conectados. Llevar el bebé en brazos no es malcriar, tampoco hay que tener miedo de que se acostumbra, ni creer que porque la has cogido mucho los primeros días querrá estar siempre en brazos. Cuando sea capaz de gatear y caminar tendrá mucha curiosidad por conocer el mundo que le rodea y se convertirá en un pequeño explorador. Aunque seguirá necesitando tu contención y tu calor y le encantará que lo lleves en un portabebé de vez en cuando, ya no será tan dependiente de tus brazos. Y el vínculo afectivo sólido que ha establecido durante los primeros meses de vida será una base fundamental para su desarrollo emocional.
 • Alivia los cólicos del lactante
 • Disminuye el reflujo
 • Duermen mejor
 • Mejora el desarrollo cerebral: tener a tu bebé bien cerca, hablarle, acariciarlo, interactuar, sonrisa, es el alimento que nutre su cerebro inmaduro
 • Promueve el desarrollo físico: la postura natural del bebé es con la espalda arqueada en forma de C, como se encontraba dentro del útero. Tanto en brazos como en un portabebé ergonómico se respeta esta forma natural, con las rodillas por encima del culito y las piernas en la posición de rana tan característica. Además, disminuye el riesgo de plagiocefalia (aplanamiento de la cabeza por mala postura) muy frecuente en los niños que están mucho tiempo estirados. 

Poned un fular en vuestra maternidad, os lo recomiendo;) El bebé tendrá todo lo que necesita!

COMPARTEIX-LO | COMPÁRTELOTweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

4 pensaments a “De l’úter als braços: porteig en fular | Porteo en fular

 1. Mariona

  Hola Vinyet!
  Gràcies per haver fet aquest post.
  Estic embarassada i sempre m’ha cridat això del porteig, sobretot amb els beneficis que comporta tant pel nadó com per la mibilitat de la mare, però tinc un dubte… Alguna vegada havia llegit que els nadons es poden ofegar i pot ser perillós. Tinc por de posar-lo o massa apretat o que realment la nena es quedi sense aire… En saps alguna cosa?

  M’encanta el teu blog, moltes gràcies!

  Respon
 2. Anna Sitjes

  Jo tinc un fular elàstic i em costa moltíssim treure-me’l sense que la Clara es desperti! Tu com t’ho fas?

  Respon

Vols comentar alguna cosa? | Quieres decirme algo?