Nens que s’emocionen | Niños que se emocionan

niños sensibles

Ja fa temps que me’n vaig adonar de la sensibilitat del Roger. Tampoc vull donar-li més importància de la que té, perquè cada nen és com és, però a mida que s’ha anat fent gran i ha anat madurant, aquest tema s’ha establert i s’ha intensificat, convertint-se en un tret característic de la seva personalitat.

Hi ha nens més sensibles que altres, que ploren amb una pel·lícula de la Blancaneus, per exemple, que viuen intensament el contacte físic o vibren amb la música, els olors o els sabors. N’hi ha que responen amb més sensibilitat a paraules i gests quan se senten ferits o violentats, o amb qualsevol cosa de la seva vida quotidiana: un conte, una baralla, un episodi trist… els emociona fàcilment. Això, lluny de ser un defecte, penso que pot ser una gran virtut, que els pares podem reforçar o estimular.

En Roger està molt atent a les emocions dels altres. No pot suportar sentir plorar un bebé, o el patiment d’algú que demana al carrer, per exemple. Es posa a plorar quan veu baralles a la televisió, en les escenes tristes d’una pel·lícula, o en les històres d’alguns contes. És un nen intens, en tot, en lo bo i en lo dolent. Afectuós, expressiu.

“Mama, estàs enfadada?”, em pregunta sovint. I és que s’entristeix quan el renyo o quan se’n adona que m’he enfadat amb ell per alguna cosa, desseguida em demana perdó, i em diu que no ho farà més. Diria que això és empatia, oi? Reconèixer i expressar les seves emocions i sintonitzar amb les dels altres.

I a mi m’emociona veure que és així… que no és gens agressiu, que es queda immòvil quan algun altre nen li pren la seva pilota al parc, quan comparteix amb qui no coneix. Me’n adono que sap posar-se al lloc de l’altre, que solidaritza. Potser a la llarga patirà més, segurament. Li costarà acceptar les crítiques o el rebuig, potser. Mica en mica, haurà d’enfrontar-s’hi.

Són nens que ho perceben i ho expressen tot intensament. Sensibles a la vida, que reclamen i donen petons i abraçades, que a l’anar a dormir demanen la nostra companyia, per a que els acariciem, els rasquem l’esquena o simplement per sentir la nostra olor, el cabell o la cara…

No sé vosaltres, però jo mai li negaré tot això. Hi ha gent que pensa que fomentem que siguin massa dependents de nosaltres. Jo sempre he pensat que criant nens segurs, estem creant futurs adults independents i emocionalment intel·ligents. 


Ya hace tiempo que me di cuenta de la sensibilidad de Roger. Tampoco quiero darle más importancia de la que tiene, porque cada niño es como es, pero a medida que se ha ido haciendo mayor y ha ido madurando, este tema se ha establecido y se ha intensificado, convirtiéndose en un rasgo característico de su personalidad.

Hay niños más sensibles que otros, que lloran con una película de Blancanieves, por ejemplo, que viven intensamente el contacto físico o vibran con la música, los olores o los sabores. Hay que responden con más sensibilidad a palabras y gestos cuando se sienten heridos o violentados, o con cualquier cosa de su vida cotidiana: un cuento, una pelea, un episodio triste… los emociona fácilmente. Ésto, lejos de ser un defecto, pienso que puede ser una gran virtud, que los padres podemos reforzar o estimular.

Roger está muy atento a las emociones de los demás. No puede soportar oír llorar un bebé, o el sufrimiento de alguien que pide en la calle, por ejemplo. Se pone a llorar cuando ve peleas en la televisión, en las escenas tristes de una película, o en las historias de algunos cuentos. Es un niño intenso, en todo, en lo bueno y en lo malo. Cariñoso, expresivo.

“Mamá, estás enfadada?”, Me pregunta a menudo. Y es que se entristece cuando lo riño o cuando se da cuenta de que me he enfadado con él por algo, enseguida me pide perdón, y me dice que no lo hará más. Diría que esto es empatía, ¿verdad? Reconocer y expresar sus emociones y sintoniza con las de los demás.

Y a mí me emociona ver que es así … que no es nada agresivo, que se queda inmóvil cuando algún otro niño le quita su pelota en el parque, cuando comparte con quien no conoce. Me doy cuenta de que sabe ponerse en el lugar del otro, que solidariza. Quizás a la larga sufrirá más, seguramente. Le costará aceptar las críticas o el rechazo, tal vez. Poco a poco, tendrá que enfrentarse a eso.

Son niños que lo perciben y lo expresan todo intensamente. Sensibles a la vida, que reclaman y dan besos y abrazos, que al ir a dormir piden nuestra compañía, para que los acariciemos, les rasquemos la espalda o simplemente para sentir nuestro olor, el cabello o la cara … no sé vosotros, pero yo nunca le negaré todo esto. Hay gente que piensa que fomentamos que sean demasiado dependientes de nosotros. Yo siempre he pensado que criando niños seguros, estamos creando futuros adultos independientes y emocionalmente inteligentes.

COMPARTEIX-LO | COMPÁRTELOTweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

Un pensament a “Nens que s’emocionen | Niños que se emocionan

  1. Elisenda

    I tant…m’encanta i quan són adolescents i encara volen fer-te una super abraçada al matí, donar-te un petó a la nit i et demanen a la seva manera els teus “axuxons”…és el plaer més gran que pots sentir com a mare/pare. Que no falti! però hem d’educar perquè això és doni, ho hem de fomentar, apreciar i valorar!
    Gràcies Vinyet per aquest blog!

    Respon

Vols comentar alguna cosa? | Quieres decirme algo?