Els beneficis i el plaer de portejar els nostres bebès| #nomáscolgonas

Avui s’ha creat la campanya #nomáscolgonas a les xarxes socials , en defensa del correcte “porteo” (en català crec que se’n diu “portejar” o “porteig”), per promoure’n els beneficis i sobretot per informar sobre la correcta manera de portejar, i no caure en errors que poden perjudicar als nostres petits. I com que sóc mare i escric un blog (sóc ‘blogger’ que queda millor) doncs m’afegeixo a posar el meu granet de sorra per difondre els beneficis físics i emocionals d’aquesta pràctica, però bàsicament per explicar la meva experiència, les meves sensacions, el ‘plaer’ que he experimentat portejant el Roger.

Crec recordar que vaig començar quan en prou feines tenia 1 mes. El meu primer porta-bebès ergonòmic va ser la Marsupi. Quant de servei m’ha fet… una passada! La veritat és que vaig trobar un gran consol pels dos: jo estava agobiada perquè el Roger no dormia durant el dia, no volia anar al cotxet i quan estava a casa volia estar tota l’estona amb mi. Quan et compres una motxilla penses que és un “a més a més”, però en el meu cas va ser una gran salvació. Va ser posar el Roger a la motxilla i quedar-se dormidet tan a gust. Ell feliç i jo contenta: podia fer les coses de casa, el dinar, passejar la Bimba… vaig veure la llum!

La veritat és que no és que la gent et miri malament, ni molt menys, però el “porteo” encara s’associa una mica a mares “hippies”, hahaha, i comentaris en plan “deixa aquest nen al cotxet que estarà més tranquil i fresquet” o “mare meva! i no et fa mal l’esquena???”, no sé quantes vegades vaig arribar a contestar aquesta pregunta.

IMG_0897

 porteo setembre 2011

porteo 2011

marsupi març 2011

excursió 2011

SS853133

SS853226

Excursions, viatges, passejades. Per mi portejar ha estat una gran experiència, molt satisfactòria, molt. La sensació que es té al portejar és meravellosa: notes al teu bebè apropet teu, respirant al compàs del teu cor, li pots donar petons, “axuxar-lo”… Només qui ho ha fet sap lo guai que pot arribar a ser. Pare o mare, tan se val!

Però atenció! És molt important que la motxilla porta-bebès sigui ergonòmica. Si no és ergonòmica què passa? Doncs que el bebè va penjat literalment sobre els seus genitals. Us imagineu estar penjats per uns tirants a pes mort? Això no pot ser còmode! Si us hi fixeu els bebès tenen les cametes arquejades perquè la seva postura natural no és estirada, sinó més semblant a la posició fetal. Els porta-bebes ergonòmics respecten aquesta postura, col·locant el bebè en la “postura de granota”.

porteo

I com reconeixem una motxilla ergonòmica d’una altra que no ho és? Doncs fàcil: si pot anar mirant endavant no és ergonòmica. Tan senzill com això. A més, l’ergonòmica el que fa és ajudar-nos a portar el pes sense carregar-nos, repartint-lo per tot el cos. Portejar amb un porta-bebès ergonòmic és infinitament més fàcil que portar nens en braços sense ajuda.

Les motxilles no ergonòmiques, conegudes com “colgonas” (perquè els nens pengen) no ofereixen una bona experiència. Jo vaig portejar el Roger 1 DIA amb la motxilla Babybjörn i NUNCA MÁS! Allà està nova guardada a l’armari. Quin mal d’esquena per favor!!! La gent que no està informada sobre aquest tema creu que no es pot portejar al nen/a més enllà dels 5-6 mesos, perquè clar, un bebè de 3 mesos és molt més pesat que un d’un any ben subjecte. Pel qui el porta no té res a veure.

portabebes-ergonomico

Nosaltres, després de la Marsupi vam comprar una Boba (aconsellada per la meva cunyada). La Boba ja l’hem utilitzat per portar-lo a l’esquena, perquè ja era gran i, tot i que no l’hem utilitzat tant perquè el Roger vol còrrer i caminar, ens ha anat molt bé, i encara la fem servir en segons quines ocasions (per exemple Festa Major, excursions a la muntanya, etc.)

2012

Hi ha molts tipus de porta-bebès ergonòmics: motxilla, fular, meitai, bandolera… escolliu el que més us agradi però, sobretot, que sigui ergonòmic i… a disfrutar!!!

image014

 

COMPARTEIX-LO | COMPÁRTELOTweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on TumblrEmail this to someone

4 pensaments a “Els beneficis i el plaer de portejar els nostres bebès| #nomáscolgonas

 1. trandafiras

  I tant que sí! Ja tinc ganes de portar-lo darrera, per provar. Però he llegit que millor esperar fins els 9 kilos. De moment devant el portem meravellosament i al seu pare també li agrada molt portar-lo.
  Esteu fantàstics.

  Respon
 2. Roser

  I tant! A la gran la vam portar amb la babyjork perquè era regalada, però realment ens carregava l’esquena. També vaig provar bandolera al costat i ok. I al final motxilla d’excursió (que encara fa servir). I el petit des de principi fulard elàstic, però ara ja pesa un pèl massa i no m’atreveixo així que Boba air, lleugereta i perfecte. Quan vull que dormi el carrego a davant, sinó ja va darrera. I a vegades hi he portat a la gran també, a darrera!

  Respon

Vols comentar alguna cosa? | Quieres decirme algo?